Utøya er så mye mer enn bare 22. juli

En spesiell opplevelse som har gitt meg mange gode minner og lærdom.

Skrevet av Frida Grimestad Udøy 10. trinn, Vassmyra ungdomsskole og medlem av ungdomsrådet i Mandal. Deltaker på demokratilæring på Utøya 2-4 April 2019

Når jeg fikk vite av en av lærerne mine at vi de ville velge ut 3 stykker som skulle bli med til Utøya syntes jeg det var ganske interessant, og jeg hadde lyst til å prøve. Men for å bli med måtte vi også skrive en søknad, så ble jeg litt usikker på om jeg egentlig gadd å gjøre det. For det var litt stress, men så tenkte jeg litt mer på det og tenkte hvorfor ikke? Det skader jo ikke, jeg lærer sikkert noe nytt. Nå i etterkant er jeg virkelig glad for at jeg skrev den søknaden og ble med til Utøya, det er en av de beste beslutningene jeg har tatt. Fordi det å være på Utøya var en helt spesiell opplevelse. Ikke bare å være der, men også å se hvordan så mange har stått sammen for å bygge opp øya igjen.

På Utøya møtte jeg mange nye folk, som fort ble til en stor vennegjeng. Vi fant på masse gøy sammen. Alle sammen ble virkelig gode venner. Det gøyeste var at første gang vi spiste sammen så satt folk bare med de folkene som var fra samme skole. Men det tok ikke lang tid før alle satt samme som en gjeng, både guttene og jentene. Og de man var fra samme skole som, satt også spredt rundt. Vi spilte også mye ping pong og fotball selv om gressbanen var litt våt og gjørmete så var det verdt å få helt gjørmete sko, for å spille sammen. Og vi alle koste oss veldig. På kveldene satt mange av oss og spilte sammen eller bare satt og snakket sammen. Alle øvelsene og oppgavene vi gjorde på Utøya ble også veldig morsomme når vi gjorde de sammen, tillegg til at de var veldig lærerike. Jeg er veldig glad for at det var akkurat disse som var med og at alle klarte å bli så gode venner på så kort tid. Selv om de bor veldig langt unna, noen av dem, så kan jeg alltid bare ta kontakt med dem. Jeg er helt sikker på at jeg kommer til å ha disse vennene for resten av livet.

Jeg møtte ikke bare mange fantastiske folk, men jeg lærte også noe veldig betydningsfullt, nemlig hvor viktig demokrati egentlig er, og at vi ikke må la noen falle utenfor samfunnet. Jeg visste fra før at dette var veldig viktig, men på Utøya lærte jeg enda mer og fikk i tillegg kjenne litt på kroppen hvor viktig det egentlig er. Jeg lærte også om hvor mye folk over hele Norge stilte opp for hverandre etter 22. juli og hvor mye alle er villige til å gjøre for at ting skal bli fint igjen. En annen ting jeg lærte var at på Utøya har det skjedd så mye mer, og at Utøya er så mye mer enn 22. juli. Hver gang jeg tenker på Utøya nå, er det ikke bare en øy der det skjedde helt forferdelige ting, men også en øy der det ha skjedd så mye bra. Som hver gang AUF har samlet seg og diskuterer politikk. Eller når andre ungdomspartier og ungdomsorganisasjoner er der. Hvor fint jeg hadde det der med alle vennene mine.

Når jeg kom hjem hadde jeg bare lyst til å dra tilbake, jeg tror ingen av oss hadde lyst til å dra derfra. For det var så gøy og lærerikt. Utøya forandret meg som person på en god måte. Jeg fikk sett og følt på hva som kan være konsekvensene av å la noen falle utenfor samfunnet. For da kan de bli påvirket av personer eller grupper som har onde hensikter.

Jeg tror det er noe av det viktigste å skjønne at Utøya ikke er 22. juli og/eller et forferdelig sted, men også et kjempefint sted for læring, vennskap og glede. Og at 22. juli er noe vi må og burde ta læring fra, sånn at noe så forferdelig aldri skjer igjen.

Utøya var en helt spesiell opplevelse og læring som jeg syntes alle burde få med seg, spesielt ungdomsråd, fylkesråd, og også kommuneråd, ungdomsklubber og ulike organisasjoner.

Påmelding og informasjon Demokrativerksted på Utøya